מוניטור בלידה משמש בבית החולים למעקב אחר הפעילות הרחמית, כלומר הצירים, ואחר הדופק העוברי.
למכשיר המוניטור יש שני מתמרים המוצמדים לבטן האישה בעזרת רצועות אלסטיות או נקשרים לבטן באמצעות תחבושות בד ; מתמר אחד מודד את הצירים – מתמר זה עלול לבצע רישום לא מדוייק אם אינו מוצמד היטב לבטן האישה.
המתמר השני עוקב באמצעות על-קול (אולטרסאונד) אחר הדופק של התינוק.
הדופק הנורמאלי של תינוק הוא בין 120 ל – 160 פעימות לדקה ;
כשמבצעים מוניטור בקבלת יולדות, מעוניינים לראות BASE LINE של דופק עוּבּרי נורמאלי הנע בטווח הרצוי, עם האצות מפעם לפעם – האצות אלו נקראות אקסלרציות ורוצים לראות בערך 3 כאלו במהלך חצי שעת המוניטור שמבוצעת בקבלה לכל יולדת.
חצי השעה הזו מתארכת אם המוניטור "לא יפה" למשל אם אין מספיק האצות דופק = מוניטור לא ריאקטיבי, אולי תשמעי את הצוות אומר…
פלט מוניטור בלידה מציג גם את הצירים וגם את הדופק העוּבּרי – העליון על גבי הפלט הינו הדופק של התינוק.
בדרך כלל תפגשי בחדרי הלידה בארץ מכשירי מוניטור נייחים, אך ישנם חדרי לידה בהם ניתן לבקש מוניטור אלחוטי.
ניטור פנימי או בשפת הצוות הרפואי "סקאלפּ" – אלקטרודה המחוברת בחוט למכשיר המוניטור, את האלקטרודה יש לחבר לראש התינוק בעזרת סיכה קטנה, מה שמחייב את פקיעת מי השפיר – במוניטור פנימי נעשה שימוש במצבים של סיכון אפשרי לתינוק ולכן לא תמיד זה פתוח לדיון עם הצוות הרפואי, אולם לעיתים השימוש בו נובע אך ורק מקושי משמעותי באיתור הדופק העוּבּרי, שייתכן שהינו תקין בהחלט. מה שכן – הניטור הפנימי מאפשר יותר תנועתיות ליולדת והינו מדויק מאד.
חשוב מאד לדעת מראש מה גישת בית החולים בנושא ניטור לסירוגין בלידה בסיכון נמוך ;
גישות בתי החולים בארץ בנושא נעות בין שימוש רוטיני בניטור רציף תוך ריתוק היולדת למיטת הלידה, לבין הסכמה ואף עידוד לשימוש בניטור הדופק העוּבּרי בלבד, לסירוגין, תוך תנועתיות מלאה של היולדת, החופשיה להשתמש במים, בניידות, בכדור הפיזיוטרפי ובכל העולה על דעתה.
השימוש במוניטור רציף בריתוק למיטה מקשה על היולדת להקל על עצמה את כאבי הצירים ומכאן שמקצר את הדרך לשיכוך כאבים תרופתי – נשים רבות מעידות שלא הצליחו לשאת את כאבי הצירים בשכיבה על הגב במיטה, בעוד שבתנועה ובמקלחת, למשל, התמודדו מצוין.
בבתי חולים רבים כיום אין מניעה לבצע מוניטור בלידה לסירוגין ולהימנע משכיבה במיטה בעת הניטור עצמו אלא ניתן לעמוד, לנוע, לשבת על כדור פיזיוטרפי ועוד, גם עם מוניטור רגיל ובוודאי עם מוניטור אלחוטי.