דולה דתיה
מאת: רחל פקמן, מהדולות המומלצות באתר
ליווי אישה דתייה בהריון ובלידה. האם זה שונה ולו במקצת מליווי אישה שאינה שייכת למגזר? האם על הדולה להיערך אחרת? האם חשוב שגם המלווה תהיה דולה דתיה? ואם כן, האם חשוב לאיזה זרם היא שייכת? מהו המקום של בן הזוג בליווי והאם הוא שונה ממקומו של בן זוג חילוני? שאלות אלו ועוד רבות אחרות אני נשאלת לא פעם כשאני פוגשת זוג דתי/שומר מסורת/חוזר בתשובה. ואני קודם כל מקשיבה. מנסה לבדוק ולדייק מאיפה מגיעות השאלות.
לרוב המסקנה שלי היא שמדובר, כמו בכל ליווי, בהתאמה בין הזוג לדולה שלהם. בתיאום ציפיות מראש. בהגדרת מסגרת עבודה. אך ישנו כאן עוד מרכיב שהוא חשוב מאוד לדעתי והוא – שפה.
בדומה לאישה הדוברת שפה שונה מעברית, שייתכן שתעדיף דולה הדוברת את שפת האם שלה, כך אני רואה את הליווי של זוגות מהמגזר. ישנה שפה, ישנה הבנה של תהליך שהוא מעבר ללידה, הבנה של מערך משפחתי, סדר עדיפויות, מסגרת של מותר ואסור וכדומה.
עוד בפגישה הראשונה שלי עם הזוג אותו אני עומדת ללוות, אני מבקשת מהם לבדוק עם הרב/רבנית/משפיע/פוסק שאיתם הם מתייעצים לגבי כללי ההתנהגות בלידה. פוסקים רבים כבר נתנו את ההיתר הברור לקרוא לדולה בשבת, בבחינת "לחלל שבת על היולדת". חשוב שהזוג יבין איך עליהם להתנהג ואת המידע הזה יקבלו לא ממני אלא ממקור שלהם. אותו הדבר לגבי מקומו של הגבר בלידה. יש פוסקים אשר לא אוסרים את האישה עד שרואים דם אך יש אלו האוסרים אותה לבעלה (שומרי נגיעה) כבר מהשלב של לידה פעילה או אפילו ירידת מים ללא צירים. חשוב לבדוק תנאים אלו מראש על מנת לדעת איך לפעול ברגע האמת.
ישנן נשים שעוזר להן מאוד שבן הזוג שלהן יתפלל בכל זמן הצירים והלידה ויעשה זאת מחוץ לחדר הלידה. יש אלו שתעדפנה את בן הזוג צמוד אליהן למרות שלא יוכל לעזור פיזית. ישנה גישה שאומרת שאין על הבעל להימצא בחדר הלידה בזמן הלידה עצמה ויש גישה שמאפשרת לו להיות שם.
אני לא באה לתת תשובות. אני באה להעלות שאלות יחד עם בני הזוג על מנת שיוכלו לקבל תשובות שיספקו אותם. אני מסבירה את התרחישים השונים, את האפשרויות השונות שיכולות לקרות בחדר לידה ואף לפני זה, בבית, או ברכב. חשוב לדעת מה עושים ולהתייחס לכל מקרה לגופו.
בתור דולה, אני מלווה זוגות רבים ומגוונים ממגזרים שונים ונפעמת כל פעם מחדש מכוח האמונה שאני זוכה לראות.
אז על מה אשים דגש בליווי כזה – מעבר לדברים שחשובים לאישה באופן אישי בהיותה אישה יולדת?
במצב של נידה – אתמוך ביולדת פיזית במקום בעלה. אדאג לצניעות שלה – כיסוי ראש, סדין או חלוק (אם היא חפצה בכך). אדאג לחזק אותה בקריאת תהילים אם היא תרצה זאת. אדאג לעזור להביא מים או כל דבר אחר כשבעלה לא יכול לסייע. אזכיר לה את רשימת החולים עליהם רצתה להתפלל בלידה. אתפלל יחד איתה. אבל מעבר לכל זה, אהיה שם עבורה באשר היא תצטרך אותי. לעזור, להקל, לסייע, להקשיב, לעודד, להרגיע או במילה אחת – לתמוך.
לידה – ליד ה' – זה אירוע של הודיה. נשים רבות שליוויתי שיתפו אותי בתחושת התעלות הנפש שלא חוו דומה לה בעבר. שיתפו אותי שהרגישו אהבה ושמירה שהגיעו אליהן הישר מעולמות עליונים.
ולפני כל לידה, לפני כל ליווי, אני תפילה כי אזכה להיות שליחה נאמנה, כי אזכה לעזור ולא להפריע.
מי ייתן, ונזכה ללידות קלות בידיים מלאות אמן.